SOCIAAL BELEID EN OUDERENBELEID


Zwevegem kent al een doorgedreven sociaal beleid. We willen deze weg verder blijven bewandelen.


We willen in het bijzonder aandacht hebben voor betaalbare en kwaliteitsvolle zorg en opvang doorheen de verschillende levensfasen (over kinderopvang en jeugdbeleid kon je al meer lezen bij Onderwijs en jeugdbeleid).


Daarnaast willen we ook een antwoord bieden voor inwoners die kampen met meerdere problematieken, zoals generatiearmoede, digitale ongeletterdheid, dakloosheid, eenzaamheid, financiële problemen.

Onze actiepunten:

 

  • We maken een efficiëntie-oefening bij alle bestaande initiatieven van zorg en opvang, met als doelstelling de kwaliteit van ons aanbod te borgen en te versterken. We stellen ons daarbij de vraag of we alles zelf moeten organiseren? We staan open voor alle vormen van externe samenwerking en partnerships.

 

  • We besteden meer aandacht aan de thuiszorg en we ondersteunen nog beter onze mantelzorgers (herzien van onze zorgtoelage 21+).

 

  • We maken werk van een verdere, doorgedreven samenwerking met vzw Curando als geprefereerde partner voor wat betreft ouderzorg. Complementariteit moet hierbij de doelstelling zijn, eerder dan alles zelf te organiseren.

 

  • Het Armoedeplan 2.0 wordt geëvalueerd. Het toekennen van financiële ondersteuning aan de diverse initiatieven wordt herbekeken. Team Burgemeester is voorstander van projectsubsidie in plaats van een lineaire verdeling van het voorzien budget.

 

  • Eenzaamheid en armoede zijn soms moeilijk te detecteren. Team Burgemeester wil de functie van (mobiele) buurtwerker verder ondersteunen. De signaalfunctie en aanspreekpunt op buurtniveau dragen bij tot een preventieve aanpak van bepaalde problemen en dragen bij tot de sociale cohesie en solidariteit in de buurt.

 

  • Niettegenstaande Zwevegem altijd beschouwd wordt als “rijke” gemeente stellen we vast dat meer en meer inwoners, om diverse redenen, te maken krijgen met financiële problemen. Het toekennen van maatschappelijke integratie onder de vorm van leefloon kan en mag slechts een tijdelijke oplossing zijn.

 

  • Diversiteit zien we eerder als verrijking dan een bedreiging. De integratie van onze nieuwkomers moet meer zijn dan huisvesting aanbieden. Kennis van de taal en het hebben van werk zijn essentieel voor deelname aan het maatschappelijk leven. Er moet extra ondersteund worden door de trajectbegeleider.

 

  • Wij zorgen voor een doorgedreven inspanning voor iedereen digitaal. Dat doen we met kosteloze opleidingen, via ouderenverenigingen alsook via de woonzorgcentra. Het bestaande digipunt moet bovendien een permanent digipunt worden.


  • Kwalitatief en betaalbaar wonen beschouwen we als basisrecht. Wij zorgen voor nog meer sociale woningbouw in eigen gemeente, enerzijds met nieuwe projecten en anderzijds met renovatie van bestaande woningen. Dat laatste willen we versneld realiseren.